Interviews in Dutch language


Honders family_SWB 


Familie Honders


De heer en mevrouw Honders zijn twee vitale senioren en wonen in een seniorenwoning van SWB in het plaatsjes Ingen. Zij hebben zich vrijwillig aangemeld voor deelname aan het project IStay@Home en sinds juni 2014 hebben zij de ICT-oplossing ComfiCare geïnstalleerd gekregen.

Meneer en mevrouw Honders zijn enthousiast over ComfiDoor. Op het moment dat er iemand voor de deur staat, kunnen de heer en mevrouw Honders op hun tablet zien wie het is door een bij de deur geïnstalleerde camera. Als het een bekende is kunnen zij hem of haar binnenlaten via de tablet. Mocht er zich een onbekend persoon aan de deur melden, dan wordt je nu niet meer verrast. Ook kan bij twijfel contact worden opgenomen met de ComfiDesk. Dit is een soort persoonlijke assistent. Via de tablet maak je  snel contact met de professionals van deze telefonische helpdesk. Zij gaan in gesprek met de persoon die voor de deur staat. Vervolgens koppelen ze dit terug naar de heer en mevrouw Honders en zij beoordelen of ze de deur openen of niet. Mevrouw Honders geeft aan: “Dit systeem is erg interessant en belangrijk voor de veiligheid van, met name oudere mensen, zodat ze niet voor iedereen de deur openen en voor ongewenste verrassingen komen te staan.”

Via ConnectCare beheren meneer en mevrouw Honders nu hun persoonlijke agenda. Afspraken die in het systeem worden ingevoerd kun je niet vergeten doordat er een herinnering wordt verstuurd. Je kunt ook de ComfiDesk de opdracht geven een afspraak voor je te plannen. Mocht je een afspraak willen maken bij de kapper, dan kijken zij in de woonomgeving naar een kapper die aan je wensen voldoet en plannen in overleg een afspraak.

Meneer en mevrouw Honders gebruiken ComfiCare om te beeldbellen met familieleden. Daarnaast bedienen ze ook de televisie via de tablet. Met de kinderen hebben meneer en mevrouw Honders afgesproken dat zij contactpersonen  zijn. Dit betekent dat wanneer meneer of mevrouw Honders aan een trekkoord trekt op de slaapkamer ,  badkamer  of de noodknop op het doc  indrukt, dan ontvangen de kinderen via ComfiCare een seintje  dat er wat aan de hand is. “Op het moment dat we dit echt nodig hebben gaan we mensen uit onze directe omgeving benaderen om contactpersoon te zijn”, zegt mevrouw Honders. “Onze kinderen wonen te ver weg en kunnen hier niet binnen een paar minuten zijn en daar is dit systeem natuurlijk wel voor bedoeld.”

Op het moment dat de familie Honders niet thuis is melden zij zich af binnen ComfiCare. Op dat moment is de woning beveiligd tegen inbraak. Als beweging in de woning wordt geregistreerd zonder dat er een aanmelding op ComfiCare plaatsvindt, krijgt de ComiDesk een signaal. Zij ondernemen dan actie door of contact op te nemen met de gebruikers of als dat niet lukt de opgegeven contactpersonen. “Dit is wel even wennen, in het begin vergat ik het nog wel eens en toen dachten ze dat ik zelf een inbreker was”,  lacht meneer Honders.

Het volledige interview met familie Honders vind je hier:

Interview Honders familiy NL 

Divina Wiegers


Ik bel aan bij Divina Wiegers, hoor een klik, open de voordeur en ga naar binnen. In de woonkamer zit Divina, 29 jaar oud. Divina woont sinds 2009 in een seniorenwoning in Maurik.

Zij is een spontane, jonge vrouw die ondanks haar zenuwdystrofie en Multiple Sclerose uit het leven haalt wat erin zit. Zij heeft een communicatieopleiding gedaan en doet momenteel vrijwilligerswerk bij Maurik Rond, het magazine van en voor Maurik en omgeving.

Toen SWB haar benaderde voor het I-Stay @ Home project, was Divina gelijk enthousiast. Zij vindt het leuk om technologieën uit te proberen en haar bevindingen en aanbevelingen te delen. Bovendien vindt zij het belangrijk dat er jongere mensen meedoen, omdat deze ook beperkingen kunnen hebben. “Dit wordt soms weleens vergeten,” meent Divina.

Als ik vraag of zij enthousiast is over ComfiCare, zie ik een blij gezicht. Vooral het op afstand openen van de deur is ideaal. “Als de thuiszorg aan de deur staat, open ik met een klik op de tablet de deur en hoef ik niet gelijk mijn bed uit”. Maar ook nu het vroeg donker is, is het fijn om op de tablet te kunnen zien wie er voor de deur staat. Het geeft een veilig gevoel.

Het veilige gevoel wordt versterkt door het inbraak- en brandalarm. Als Divina van huis gaat, schakelt zij het alarm in. “Zelfs mijn konijn kan vrolijk door de woning huppelen als het alarm aanstaat”, lacht Divina. Maar mocht er iets zijn in de woning, dan krijgen haar ouders en broer een melding hiervan. Hierop bellen zijn Divina. “Het is weleens gebeurt dat ik het alarm was vergeten uit te zetten”, zegt Divina. “Maar daar daar werd ik al herinnert toen mijn mobiele en vaste telefoon af gingen”.

Sinds kort gebruikt Divina ook de Vivago Watch. Op het oog lijkt het een sporthorloge, maar het is onder andere een alarmering. Divina is ook enthousiast over deze technologie. Het horloge zorgt ervoor dat je altijd een alarmknop bij de hand hebt. Waar je je in huis ook bevind. Daarnaast registreert het horloge de bewegingen en de slaap, elke week ontvangt Divina hiervan een rapportage. Deze rapportage kan bijvoorbeeld worden gebruikt door een fysiotherapeut in de behandeling. Het enige nadeel aan het horloge, is dat het nogal dik is en je ergens achter kan blijven zitten.
Af en toe gebruikt Divina ook beeldbellen, via de televisie. “Maar het zou nog makkelijker zijn, als beeldbellen via de tablet kan. Dan kan je bijvoorbeeld ook vanuit je bed beeldbellen”.

Divina heeft regelmatig contact met de helpdesk van Van Dorp Zorg en Welzijn. Het contact is goed. Zij heeft zowel bij SWB (dit heb ik alleen nog aan jou verteld, maar verder aan niemand van de SWB, omdat er verder geen contact is geweest) als bij Van Dorp aangegeven dat zij graag nieuwe technologieën uitprobeert. Het project loopt van juni 2014 tot juni 2015. Divina  hoopt ten zeerste dat zij er langer gebruik van kan maken, het bevalt zo goed. Echter het moet financieel wel op te brengen zijn, de kosten zijn dan ook doorslaggevend. De wil is er wel; of de financiële middelen er zijn is de vraag.

Al met al vindt Divina het top dat SWB dit project mogelijk maakt en dat zij de technologieën mag testen. Het is gericht op de toekomst: namelijk langer zelfstandig wonen.
 
Divina Wiegers_SWB